Kom igang med reparasjon av jeans!

Hva trenger man for å reparere jeans, og hva er "kjekt å ha" men ikke nødvendig?

Jeg har fått et par spørsmål om reparasjon av jeans i det siste og bestemte meg for å lage et innlegg om det, for det er nok flere som lurer! Dette blir en generell oversikt over noen ulike fremgangsmåter og resultat, så kommer det kanskje mer steg for steg for hver type etterhvert!

Hva man trenger kommer så klart ann på hva slags reparasjon man ønsker å utføre, og derfor er det vanskelig å gi et kort svar! Men jeg skal prøve å sette opp noen ulike eksempler og forslag på reparasjoner og utstyr, og nederst en oppsummering av hva som går igjen i ulike reparasjoner.

Det første som man ikke MÅ ha, men som er utrolig praktisk for nesten alle er:

Oppsprettekniv

Skal man sy inne i bukseben med symaskin eller for hånd er det ofte enklere hvis man spretter opp en sidesøm. Gode oppsprettere gjør jobben enklere! Bruk den spisse tuppen på de første par stingene, og sett deretter den rød knotten ned i sømmen, så kan du sprette opp ved å "skjære" over alle trådene som med en kniv langs med sømmen. Den røde klumpen skyver stoffene fra hverandre så bare sømmen blir kuttet. Det går fort! Og da er resten av sømmen enklere etterpå. 

Fingerbøll:

Det blir ofte litt hardt å sy i bukser, så skal du sy for hånd kan det være veldig kjekt med et fingerbøll. Jeg liker godt de i skinn fra clover. De har jeg kun i str. M. Prym har mange størrelser av sine ergonomiske fingerbøll, så der finner du flere alternativer. Fingerbøll for håndflaten kommer vi tilbake til senere i innlegget.

Når man skal reparere jeans og bukser er det første spørsmålet man bør stille seg kanskje om det er en synlig eller usynlig reparasjon man ønsker seg, og om det skal gjøres for hånd eller på symaskin, eller en kombinasjon. 

Her er noen ulike variasjoner på reparasjoner, med produktlinker og korte forklaringer. Mer detaljerte forklaringer for hvordan alt brukes finner du i produkteskrivelsene!

Usynlig reparasjon:

Trenger:

  • Forhåndsvasket stofflapp i liknende vekt/tykkelse/fasthet som jeansen
  • Symaskin med jeans nål eller universalnål som er litt tykk
  • Sy-tråd i farge som matcher jeansen, gjerne et par ulike nyanser

Kjekt å ha:

Ved å legge lapp på innsiden og sy over med matchende tråd i samme trådretning som buksa har kan man få til nesten usynlige reparasjoner! Pass på å ha en ganske stor lapp, det er ofte slitt langt forbi hullet! Sy tettest over hullet, og med mer avstand for å feste lappen for forsterkning rundt. Vliesofix eller limpenn kan være enklere enn knappenåler for å passe på at alt ligger flatt og man ikke får bulker når man syr. 


Synlig reparasjon på symaskin:

 

Trenger:

  • Forhåndsvasket stoff til lapp på innside eller utsiden, her kan du leke deg med mønster og farger og teksturer hvis du vil!
  • Symaskin med jeansnål eller universalnål som er litt tykk.
  • Sytråd for maskin

Kjekt å ha: 

Fremgangsmåten er liknende som usynlig, men istedenfor å dekke hullet med sting kan du for eksempel renklippe det og feste en lapp med et dekorativt motiv under som du syr fast med vanlig sytråd i et stort område rundt hullet og så sy ned råkantene med sikksakk, for eksempel med en toppstikningstråd. 

Lapper kan også festes på utsiden. Bruk fantasien! Lag mønster med sytråden, som en form for kvilting for eksempel.  Har du mulighet for å bruke stoppefot på symaskinen kan du "tegne" et motiv med sytråd der du fester lappen.

Da kan det være kjekt å ha markeringsblyanter av ulike slag! På jeans fungerer denne hvite blyanten fra clover velig fint. 


SYNLIG REPARASJON FOR HÅND


Med broderi

Trenger:

Kjekt å ha: 

Et eksempel på en slik reparasjon med video av ulike sting finner du her. 

Chenillenåler har spiss tupp og stort nåløye, som gjør det praktisk for broderi på jeans. Når man broderer syr man mange enkeltsting, så da er det en fordel at nåla ikke er veldig lang. De kommer i flere tykkelser, jo lavere nummer jo tykkere nål. Str 20 er fin for de fleste jeans. 


Sashikoinspirert

Trenger:

Kjekt å ha:


Sashiko er tradisjonelt fra Japan og består av lange strekk av sting som bygger seg opp til ulike geometriske mønster

Sashikonåler er ekstra skarpe og lange så man kan sy lange strek med små sting av gangen. Man syr gjerne fra innsiden av plagget, så markeringen kan du gjøre med noe som ikke går bort i vask, men det er jo kjekt hvis det gjør det. 

Tegn opp linjene/mønsteret du ønsker å sy på en stoffbit og tråkle fast den stoffbiten på innsiden, eller fest med sikkerhetsnål. 


Limpenn er også et alternativ, og er uansett også kjekt å bruke når man syr fra innsiden for du kan lime fast løse tråder og få alt flatt og kompakt så det er lettere å fange opp løse tråder og kanter. Man kan selvfølgelig også renklippe kanter og sy noen kastesting rundt kantene eller annet, Noe av det som kan være ekstra fint med sashiko er å sy mønstrene, eller bare linjer rett og slett, og beholde råkanter som de er som opprettholder den slitte estetikken til buksa, men gjør buksa mer holdbar!

Man kan fint sy uten fingerbøll for håndflaten, med "vanlige" tråklesting i litt liten størrelse, men har man lyst til å lære teknikken litt mer ordentlig er "unshin" metoden man bruker, og da trenger man et slikt fingerbøll. Da støtter man rumpa på nålen i håndflaten og dytter med håndflaten mer enn med fingrene. Teknikken er veldig rask og effektiv når man har fått litt trening.

Sjekk ut videoene til Sashi.co på youtube for å lære mer! 


Mest tradisjonelt og utbredt er det å bruke hvit tråd, men nå kommer de i alle mulige farger, også flerfarget!

Hybrid reparasjon med hjelpemidler!


Er det vanskelig å komme i gang og vite hva man skal gjøre er kanskje den enkleste metoden for å starte å prøve ut mending transfers fra Wren Bird Arts. 

Du trenger:

  • Sashikonål
  •  

    Kjekt å ha:


    Mending transfers er som vannløselige "klistremerker" med opptegnede linjer du kan følge. Når du er ferdig å sy er det bare å legge i bløt og skylle så går merket bort og bare stingene blir igjen.

    Her kan du bruke broderitråd eller sashikotråd. Det kan være lurt å vaske buksa i vaskemaskin så du er sikker på alt lim er borte, ihvertfall før du eventuelt stryker buksa!

    På disse reparasjonene fester du også en lapp på baksiden.

    Behold hullet synlig med en lapp bak, eller dekk det til med et broderi eller strykemerke!

    I dette instagraminnlegget ser du noen strykemerker og flerfargede tråder som passer godt til strykemerkene hvis du vil teste ut det! Skal du brodere eller ha strykemerke er det kjekt å kunne tegne opp et motiv eller omrisset av strykemerket og unngå å sy der med tråden du bruker for å feste lappen på innsiden for å forsterke. Jeg anbefaler å sy strykemerkene fast (gjerne med maskin) hvis du har mulighet til det, da holder de bedre.



    Sashikostensiler:
    Med disse stensilene har du 9 ulike design tilgjengelig! 
    Clovers hvite penn fungerer for å markere i stensilen :) Skal du reparere STORE områder ville jeg heller kjøpt boka The Ultimate Sashiko sourcebook og tegnet mønster opp selv med linjal og sirkler osv, men for små områder er stensilene kjekke, da trenger du ikke sette deg inn i hvordan mønstrene er bygget opp og kan begynne uten så mye forberedelser. Men siden man tegner en prikk/sting av gangen er det tidkrevende hvis det er på store felt, da går lange linjer raskere. 

    Hvis du vil lage enklere sashikoinspirerte reparasjoner selv er også boka Mending Matters fin, den handler spesifikt om reparasjon av jeans for hånd. (i linken er det en video der jeg blar litt i boka!)

    Sashiko mending patches
    I nettbutikken finner du lapper med ferdigtrykket mønster, som lapper, som metervare og sett til glassbrikker. Alle kan brukes for å øve på sashiko, eller som faktiske lapper inni eller utenpå klærne du trenger å fikse. 

    Kort om forskjellene på broderitråd og sashikotråd:

    Begge er av bomull. Broderitråd kan splittes til tynnere tråder, sashikotråd kan ikke det og skal brukes som den er. Broderitråd er blank, sashikotråd er matt. Broderitråden legger seg mer "oppå" stoffet mens sashikotråden legger seg mer ned i stoffet og ser mer ut som et trykk eller brokade, ihvertfall etterhvert som det brukes og vaskes. Broderitråd kan man tenke egner seg for å "pynte" og dekorere mer, mens sashikotråd også er dekorativt, men på en litt mer avslappet måte. Det kan være kjekt både på hverdagsklær, men også andre ting som dresser og drakter/kjoler i ull og lin der man vil ha noe synlig men fortsatt matt slik stoffet er.

    Ekstra tips: 
    Skal du reparere under lommer, rett ved sømmer, innside av skritt, beltehemper osv er det alltid en fordel å sprette opp sømmene. Slik kommer du lettere til med forsterkningslapper og kan lage en "flat" reparasjon av den biten av plagget og så sy det hele sammen igjen når stoffet er reparert og forsterket.

    OPPSUMMERING UTSTYR:

    Mest brukbart/nødvendig

    Kjekt å ha:

    Gøy/enklere å komme igang:

     

    Tråder og nåler til symaskiner er foreløpig ikke for salg i nettbutikken, men det vil også komme etterhvert! 

    Håper dette var nyttig! Mulig du har flere spørsmål enn før du leste, men håper du har fått litt oversikt over noen av alle de spennende mulighetene som finnes for jeans reparasjoner!

    Legg igjen en kommentar

    Merk, kommentarer må godkjennes før de publiseres