Introduksjon til KOGIN

Kogin er en type søm som kan minne noe om norsk smøyg eller tellesøm. Man lager geometriske mønster med å dekke områder på stoff med horisontale sting der man teller seg frem mellom løstvevd stoff og bygger opp mønsteret rad for rad. 

Kogin ble utviklet i Japan under Edo-perioden og er en variant av Sashiko. Det omtales ofte som Kogin-zashi. Stoff av grov hamp eller lin var ofte det eneste stoffet som de fattige bøndene i Japan hadde tilgang til mellom 1600 og 1800 tallet. Det var veldig kaldt og røfft stoff og isolerte dårlig selv med mange lag oppå hverandre.

Ved å bruke tellesøm med tykk bommulstråd skapte man en mykere overflate, mer isolasjon og plaggene ble fine og kunne også brukes som penere antrekk. Etterhvert som de ble slitt ble nedgradert til hverdagstøy, med områder sydd dobbelt og iblant ble plagget farget for at misfarging fra bruk kunne kamufleres. Tradisjonelt ble det brukt hvit tråd på indigofarget stoff. 

KOGIN KIT
Jeg selger mange kit for å lage nye produkter i nettbutikken. Selv om det ikke er materialer for reparasjon er de fine for å lære en teknikk tett knyttet opp til meditativ søm, slow fashion og du kan bruke det du lærer for å forsterke og reparere andre vevde plagg eller til og med strikkede plagg. Kogintråd og nål kan brukes til forsterkning, reparasjon, stopping og dekorasjon av klær du allerede eier.

MATERIALER
Du trenger ikke kjøpe sett for å teste det ut! Det viktigste er et stoff som er vevd sånn at du lett kan telle trådene i vevingen, en butt nål så du lett syr mellom trådene i stoffet istedenfor gjennom dem, og en bomullstråd. Fordelen med kogin-nålene fra nettbutikken er at de er lengre enn "tapestry" nåler som for eksempel brukes til korssting. I korssting syr man bare et sting av gangen og da er korte nåler praktisk, mens i koginsøm syr man lange horisontale sømmer og da er det fint med en lang nål så man slipper å dra nålen og tråden opp og ned gjennom stoffet så mange ganger. 

Tråden er tradisjonelt 100% bomull. I motsetning til broderitråd er kogin-tråd matt. Du kan også bruke andre type tråder til kogin, slik som broderitråd, eller stoppetråd for den saks skyld. Kogintråd består, som broderitråd, av flere tråder som kan splittes fra hverandre så tråden tilpasses tykkelsen på arbeidet ditt. Du kan også bruke sashikotråd, men den kan altså ikke splittes og må brukes som den er. Kogintråd  er derfor også fin å bruke til broderi, stopping og reparasjoner på klær og tekstiler der du ikke ønsker blank tråd eller ulltråd og også vil ha muligheten til å tilpasse tykkelsen. 

Du trenger ikke broderiring, stoppesopp eller annet utstyr som det, men skal du bruke kogininspirert teknikk på strikkede klær for eksempel er det lurt å spenne opp i en broderiring og passe på at maskene er helt rette og paralelle, så blir det enklere å telle og få arbeidet rett og jevnt. 


Disse videoene viser fint hvordan man syr. De er laget av Olympus Japan som er produsenten av sashiko og kogin produktene i denne nettbutikken. Noen av settene i nettbutikken er for å lage nye produkter, altså har de ikke direkte noe med reparasjon å gjøre. Andre slik som glassbrikker og liknende kan brukes for å lappe. Likevel selger vi dette fordi japansk håndarbeidsteknikk er så sentral i slow fashion og reparasjonsbevegelsen globalt og det er en god måte å øve på teknikkene.


Ellers er tråder og nåler mulig å kjøpe separat og kan brukes til reparasjon og dekorasjon av klær og tekstiler, med eller uten koginteknikk som utgangspunkt.

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published