Nyttårsbrev for 2020

Tusen takk til alle som har støttet bedriften i 2020, og også til dere som nylig har oppdaget den og blir kjent med konseptet for første gang!

Her kommer en liten oppsummering om bedriften, hva vi har oppnådd, og litt om fremtiden. Jeg er opptatt av full transparens og åpenhet og ønsker å dele både oppturer og nedturer. Det er kanskje ikke så vanlig, kanskje det virker uprofesjonelt, men det er sånn jeg liker det, og jeg håper du setter pris på det også.

Dette er altså meg.

En hardt arbeidende kreativ person som møtte veggen i desember 2018 etter livet ble snudd litt på hodet, mens jeg fortsatt ammet på natta og jobbet med oppstarten til det etiske klesfirmaet Fair & Square.

Jeg var deltidsansatt som produktsjef i Fair & Square og holdt foredrag og sydde om brudekjoler og en del andre ting ved siden av. Dessverre ville ikke NAV godkjenne mine inntekter fra mitt ENK og 2019 ble et ganske tungt år både fysisk, psykisk og økonomisk. Høsten 2019 visste jeg at det lille jeg skulle få utbetalt fra NAV ville slutte i desember, så jeg måtte legge en strategi for hvordan jeg kunne få en ok inntekt før jeg ble ordentlig frisk. Løsningen ble å slutte å ta nye sy-oppdrag, og fokusere på foredrag og kurs. Det gir høyere timelønn. Jeg kunne bygge meg opp et repertoire og ha noen i måneden og hente meg inn igjen i dagene i mellom hvert.Januar 2020 hadde jeg booket 2-3 foredrag eller kurs i måneden ut april/mai, og det dukket stadig opp nye henvendelser med litt kortere varsel. Det så lyst ut, dette skulle jeg klare!

Så kom korona og alle oppdrag ble avlyst, inkludert de siste sy-oppdragene jeg hadde til bryllup og dåp som nå ble utsatt. Uten noe inntekt å snakke om i 2019 var det ikke noe poeng i å prøve å få noe kompensasjon for inntektene som uteble. Null oppdrag, null støtteordninger, stengte barnehager og skoler og null sykepenger om jeg skulle bli syk selv (frilanser fortsatt noen timer i uken for Fair & Square). Jeg hadde lenge lekt med ideen om å starte nettbutikk. Tanken var å selge noen få grunnleggende reparasjonsartikler, i hovedsak det man får kjøpt i “begynnersett for synlig reparasjon” i nettbutikken i dag. 

Jeg hadde vært på varemesse før nedstengningen og kjøpt inn produkter til begynnersettene for noen tusenlapper. Mens vi satt i lockdown fikk jeg hjelp av følgere på instagram til å endelig fastsette navnet på nettbutikken. Jeg opprettet domene, lagde gruppa My Visible Mend på facebook.

Jeg tenkte i utgangspunktet å selge i vipps, men jeg bestemte meg for å heller vente litt med lansering, og gjøre mer ut av det! Det ville ta lang tid før kurs og foredrag ble aktuelt igjen uansett, så da kunne jeg bruke tiden på å bygge opp noe varig. Jeg startet et prøveabonnement på nettbutikkplattformen Shopify.

Jeg opprettet egen instagramkonto (@myvisiblemend) for butikken, med litt mer rent uttrykk enn min “personlige” bedriftsprofil som er litt mer rotete, spontan og samfunnskritisk :P :)(@evakittelsen).

Nettbutikken åpnet for på e-postlista 24.06.2020 med 15 produkter og ble åpen for alle andre noen dager senere. Produktene solgte! (TAKK!) Jeg dro eskene ut av syrommet og pakket ordre i stua, pakket alt ned igjen og stablet det tilbake på syrommet. Jeg gikk til postkontoret, sendte av gårde ordre, og bestilte inn nye og flere produkter og farger.

Det gikk bedre med helsa etterhvert, og det å dra ut av leiligheten regelmessig var ikke så tungt lengre. Jeg merket at det å ikke ha ordentlig plass, hverken for bedriften eller familien, og den mentale belastningen av husarbeidet man ser rundt seg konstant med hjemmekontor nå veide tyngre enn det å komme seg ut regelmessig. Fair & Square hadde fått et ledig rom de skulle leie ut, og da bestemte jeg nokså spontant at det skulle jeg leie.

I september flyttet alt av sy- og hobbyutstyr og varelager fra syrommet og boder i leiligheten vår på Romsås til det nye kontoret på Ensjø. I tillegg får varelageret være inne på lageret til Fair & Square. Omsetningen lå nå på ca 10.000-15.000 i måneden.

Jeg begynte å kjøpe inn produkter fra andre synlige reparasjonsentusiaster rundt om i verden som jeg har blitt kjent med på Instagram. DET var gøy. Istedenfor å være konkurrenter ble vi allierte, og jeg så at nettbutikken kunne ha positive ringvirkninger utover det at folk reparerte. Mine innkjøp, og dine kjøp, støtter andre entreprenører. Samtidig fikk jeg de første prototypene på stoppesoppen jeg lagde i samarbeid med Others Norway. Det var en sterk motivasjon å se at arbeidet med My Visible Mend ha utstrakte, positive ringvirkninger.

Selv om salget gikk fint hadde jeg dårlig likviditet etter å ha startet uten noe startkapital å snakke om. Jeg hadde fått opprettet avtale med Olympus Thread for å kjøpe sashikoutstyr direkte fra Japan, noe det ikke finnes grossister for i vår del av verden. Jeg hadde også en avtale om import av stoppeapparater, men jeg turte ikke å gjøre innkjøpene. Da opprettet jeg gavekort. Heldigvis stolte flere av dere på meg, og med inntektene fra gavekortene ble det lettere å bestille inn disse og flere produkter.

Da ble det fart på sakene! I oktober satte jeg som mål å ha en omsetning på 200.000 i 2020, og kanskje, kanskje 250.000 hvis jeg var heldig. Per i dag ligger omsetningen på 296.000. Kanskje når vi 300.000 før året er omme? Det er uansett et fantasisk resultat! Og det er takket være hver og en av dere. Alle som handler, som deler, som reparerer og viser det frem, som forteller om reparasjon, og kanskje nettbutikken, til venner og familie.

Det må jo også gis et takk til Putsj magasin, Greenhouse.eco, Norge Rundt, Dagsavisen, ELLE Norge, Fett feministisk tidsskrift, Pust kaffebar, Harvest Norge, og Krigsropet, som alle har skrevet om My Visible Mend, synlig reparasjon eller publisert tekster jeg har skrevet i år.

Inntekt er det ikke så mye av ennå, overskuddet går, naturlig nok, til å investere i bredere vareutvalg og større volum. Det er fortsatt mange nyttige produkter jeg ønsker å kunne tilby for å gjøre reparasjon enklere og mer tilgjengelig for deg og alle andre.

Med nesten 300.000 i omsetning på 6 måneder, uten noe startkapital å snakke om, er dette tross alt en stor suksess! At jeg kan leve av dette, og også ansette andre etterhvert, det er jeg overbevist om!

Første punkt på lista for 2021 er å opprette et AS!

Målet er å omsette for minst 1 million neste år og med det sakte men sikkert dytte forbruket vårt i en mer bærekraftig retning og vise at det finnes alternative måter å måle verdi og skape verdi på utover forbruk. Varelageret skal Fair & Square ta seg av, og regnskapsfører har jeg også fått, så da krysser jeg fingrene for at jeg skal få brukt mer tid på instrukser, veiledninger, tips og inspirasjon i året som kommer. Det er jo det jeg i utgangspunktet prøver å finansiere med salgene i nettbutikken, i tillegg til å stadig utvikle egne ferdigheter og kunnskap om reparasjon, og forbrukersamfunnet forøvrig, så jeg kan gjøre mest mulig ut av de mulighetene jeg får, både kunstnerisk, litterært, og gjennom nettbutikken og sosiale medier.

Ingenting av dette ville vært mulig uten støtten fra kunder og støttespillere i sosiale medier og på nett! Så tusen, tusen takk!

Jeg opplever selv at det å fokusere på reparasjon kan være ordentlig god terapi, og gi håp. Jeg håper du opplever noe av det samme! Det har sterk symbolverdi, spesielt i tiden vi er inne i nå.

Jeg er generelt veldig åpen for innspill om hva du ønsker og trenger for å lettere reparere mer og ha det gøy i prosessen, så det er bare å sende epost, eller meldinger i sosiale medier med ønsker og tips og etterspørseler. Det betyr ikke at jeg greier å få det til med det første, men det hjelper meg å proritere og legge en kurs som flest mulig får nytte av. Det er jeg som har startet nettbutikken, men det er på grunn av etterspørsel og interesse fra dere. Dette er på mange måter en grasrotbevegelse, og jeg prøver å legge tilrette for alle som ønsker å delta. Dette er vårt prosjekt. Vår innsats for å sette en ny kurs. Allierte reparasjonsentusiaster som ønsker å reparere verden bitte litt med omsorg og samhold, et sting av gangen.


Tusen takk for at du er med på reisen!

Håper du har hatt en god jul og får et godt nytt år!

<3 Eva

2 kommentarer

  • Hei. Jeg ble inspirert av dattera mi til å lese om myvisiblemend og det tiltaler meg veldig. Ikke minst vanlig stopping som jeg er vant med fra oppveksten. Lykke til med jobben og med nettbutikken

    Ellen Fuglseth
  • Kjære Eva, så utrolig flott, ærlig brev. Jeg garanterer for at mange som prøver å gjøre noe meningsfult finner det du har skrevet som oppbyggende. Stå på! Ønsker deg og dine et godt nytt år! Klemmer.❤

    Jolanta Niedzielak

Legg igjen en kommentar

Merk, kommentarer må godkjennes før de publiseres