Veien til Synlig Reparasjon

Jeg er utdannet mote og tekstildesigner og jobbet tidligere med produktutvikling og innkjøp for merkene WOW og BikBok.

Denne cardiganen har en stopping som ser ut som en solnedgang, ved å variere fargene. Det er brukt tråd fra gamle klær som er farget og rekket opp!I 2016 hadde jeg mammapermisjon og så mye på dokumentarer på TV, blant annet the True Cost, River Blue og serien Klær og Kvalitet.

Det ble tydelig at vi trenger å ha færre klær, og ta bedre vare på dem. Jeg ble veldig fascinert av tradisjonelle håndsømsreparasjoner, men kunne ikke tenke meg det var noe som ville bli populært blant folk flest.

Å reparere klær tar gjerne mye tid, eller koster en del penger, ofte nesten like mye eller mer enn plagget man kjøpte. Det er ikke rart at det er mange som velger å kjøpe nytt fremfor å reparere. Hvis man bruker tid og penger på å reparere plagget, og det samtidig "synker" i verdi fordi det får en lapp føles det som et stort tapsprosjekt. Jeg ønsket å finne en måte å snu på dette. 

Jeg oppdaget flere som drev med "#visiblemending", blant annet Tom van Deijnen og Celia Pym. Jeg syntes det var utrolig fint, og elsket at de viste arbeidet som lå bak en reparasjon ved å reparere med kontrastfarger. Det virket likevel ikke kommersielt nok til å bli normen i samfunnet. Men, det finnes eksempler på slitasje og reparasjon som har blitt trendig, slik som hullete jeans, og albuelapper på strikkegensere, så da går det kanskje ann likevel?

Kintsugi er en måte å reparere keramikk og porselen med lim iblandet gullstøv. Det gjør at gjenstanden er mer verdifull etter at den blir ødelagt og reparert enn da den var ny. Vi dekorerer ofte klær med tekstiltrykk, maling, broderier, perler og paljetter. Ville det gå ann å kombinere dette med reparasjon og få klær som økte i verdi etterhvert som de ble mer og mer brukt og reparert?

Inspirert av dette lagde jeg min første ordentlige synlige reparasjon på buksen til 4 åringen min. 

Deretter har jeg fortsatt å reparere klærne til de i familien min på forskjellige måter under #synligreparasjon som ingen andre brukte på det tidspunktet. Det ble godt tatt imot og flere i Norge har begynt med sine egne varianter av fenomenet! Jeg satte meg som mål å gjøre synlig reparasjon like normalt og populært som sying og strikking, og denne nettbutikken er et steg på veien dit. 

Jeg ble stadig spurt hvor jeg skaffet materialer m.m. og jeg solgte noen sett med blant annet vintage stoppetråd og stoppesopper via instagram som ble utsolgt veldig fort. Det var tydelig at det var en interesse og et marked for dette.

Jeg håper nettbutikken vil gjøre det lettere for flere å reparere, ved å finne alt de trenger samlet på et sted (vareutvalget vil bli mye større etterhvert, og det vil kommer instruksjonsvideoer også!)

Samtidig håper jeg det kan generere nok inntekt til at jeg kan bruke mer og mer tid på å lage gode videoer og kurs, oppskrifter, maler, steg for steg reparasjoner man kan kopiere og finne på mye annet gøy for å fremme et mer bærekraftig syn på alt som forfaller og utvikler seg (enten vi snakker om klær eller kropp!)

Jeg har mange store planer for hvor dette kan lede, men foreløpig bygger jeg litt etter litt, sten på sten. Hvis du er opptatt av reparasjon og bærekraft håper jeg du velger å handle her, så jeg kan utvide konseptet, og så håper jeg du forteller venner og bekjente om synlig reparasjon :) Tusen takk! 

 

 Vil du støtte arbeidet utover å handle i butikken? Etter etterspørsel fra flere har jeg opprettet konto på BUY ME A COFFEE så du kan være med å hjelpe arbeidet videre uten å måtte kjøpe produkter du kanskje ikke trenger. Tusen takk! <3

Følg gjerne @evakittelsen og @myvisiblemend på Instagram for mer inspirasjon og for å hjelpe bevegelsen å vokse 😊🙏❤️

Du kan også bli med i facebookgruppen MyVisibleMend som er full av tips og inspirasjon og mange medlemmer som deler råd og veileder hverandre i reparasjonsreisen!

 <3 Eva Kittelsen