Sett i ny snor når den er sydd fast i sidesømmen

Det er ikke uvanlig at snorer løsner og forsvinner. Hvis løpegangen i linningen er åpen hele veien rundt, så kan man med sikkerhetsnål eller andre verktøy dra igjennom nytt snøre, men hva hvis den bare går halve veien rundt? 

Denne teknikken kan du også bruke for å sette i snor hvis det ikke var en fra før! 
Skriver litt forslag om det nederst i innlegget!

Det var tilfellet på denne shortsen, men med en god oppspretter, symaskin og noen knappenåler gikk det veldig greit å fikse det, og det gikk fortere enn det ville gjort å kjøpe ny!

Sprett opp linningen helt til der snoren er festet på begge sider. Siden det er strikk og rynking er det best å bruke den skarpe delen av oppspretteren og ta det litt forsiktig. På rettere sømmer er det enklere å bruke siden med den røde knotten ned i sømmen og bare skjære bortover, men det var ikke så lett her. 

Slik så shortsen ut med forreste del av linningen sprettet opp. Snoren er sydd fast i sidene, så det må sprettes opp litt der også, nok til å dra ut snoren som sitter fast (hvis en fortsatt gjør det) og til å stikke inn en ny.

Jeg hadde en skolisse liggende fra en eller annen gang, men andre runde snorer, bånd eller annet du finner kan brukes også! Kan jo sy en litt morsom snor også hvis du vil, når du først skalfikse litt (i så fall kan jeg anbefale Roleau venderen for å vrenge et smalt vrangsydd bånd f.eks).

Jeg valgte å  lage snøringen litt lengre enn den var, siden barneklær har veldig korte snorer av sikkerhetsmessige grunner. (Det er strenge regler i produksjon for sånt.)

Dytt enden på snoren godt inn der den skal sys fast. Antakelig satt ikke den som løsnet langt nok inn.

Sy tvers over linningen, strikken og snoren. Sy gjerne over et par ganger for å passe på at det sitter godt. 

Tre snoren gjennom knapphullet. Hvis du syr selv er det er verdt å merke at knapphullet er forsterket med et ekstra lag stoff, det holder fasongen bedre og er enkelt uten behov for ekstra materialer som vlieselin. 

Før du syr igjen linningen kan det være greit å sette i noen knappenåler. Pass på att snören er langt unna der du skal sy. Knappenåler hjelper for å holde snoren borte. 

Slik så det ut før jeg sydde igjen. 2-3 knappenåler på hver side, og snoren ferdig sydd fast i sidesømmene og tredd gjennom knapphullene. 

Sy gjerne fra vrangen, men retten går fint. Pass på å dra strikken slik at stoffet du syr på er rett og glatt. Beholder du også elastisiteten i sømmen. (når jeg syr uten å ta bilde holder jeg en hånd bak presserfoten og en foran for å kunne dra stoffet) 

Ferdig søm, utside og innside. Siden plagget er ferdig sydd og presset fra tidligere gikk det relativt greit å treffe innenfor kanten selv om jeg sydde på forsiden. Flere knappenåler kan hjelpe hvis det er vanskelig, bare pass på at kanten på innsiden er nedenfor sømlinjen på utsiden. Hvis det er lommeposer eller annet så pass på at disse er plassert tilbake opp i linningen også før du syr. 

Shortsen hadde en forsterkningssøm over lommene, så jeg sydde over en ekstra gang der med smal sikk sakk søm med korte mellomrom mellom stingene. 

Shortsen ble ferdig i tide og kunne bli med på en liten ferietur 😊

 

 

Hvis du ønsker å sy i snøring på en bukse med strikk som bare er litt for løs kan du gå frem på akkurat samme måten, med den eneste forskjellen at du syr i knaplehull i linningen selv etter du har sprette opp. Marker lik avstand fra midt foran, gjerne 2-3 cm fra midtpunktet på hver side, og sy knapphull eller slå i maljer. Vipps så passer buksa! 

Lykke til 😊

 

Legg igjen en kommentar

Merk, kommentarer må godkjennes før de publiseres